Василичарски Конак Горна Мала Вевчани

Вевчанскиот карневал во суштина е обичај под маска, кој се нарекува „Свети Васиља“ (Василица). Се празнува на 13 и 14 јануари секоја година и е посветен на Св. Василиј Велики. На тој ден се дочекува новата православна година, а се испраќа старата. Инаку, тој е пагански обичај кој тука се сочувал сè до денешни дни. Учесниците во него се нарекуваат василичари. Тоа се маскирани поединци и групи од сите возрасти организирани по маала.

Uploaded: Feb 4, 2018

Views: 45

Likes: 19

Downloads: 0

Tags: #vevcani, #cross, #corn, #василичар, #vevcanicarnival, #Vasilicarskikonakgornamala, #carnival

Like
Share
Download
published 4 months ago
Coki_nan
Follow


2 Comments
mirka58

mirka58

posted 4 months ago

lepo

soncee.1

soncee.1

posted 4 months ago

nice