Spase ILO - Vevcanski Karneval (Original Mix) 2018 VEVCANI

Spase_ILO_-_Vevcanski_Karneval_Original_Mix_2018.mp4

46.77 MB

uploaded 3 months ago

Spase ILO - Vevcanski Karneval (Original Mix) 2018 VEVCANI

The Carnival of Vevčani is an annual event that it is claimed has existed for over 1,400 years. It is held to celebrate the New Year according to the Julian calendar. During the carnival attendees wear masks, usually dressing as musicians, brides and grooms, and August the Stupid.[2]

In 1993, Vevčani became a member of the World Federation of Carnival Cities.
Вевчански карневал — еден од најпознатите настани во Вевчани е Вевчанскиот карневал. Пишани извори сведочат дека карневалот е стар најмалку 1.460 години, но постојат археолошки наоди кои упатуваат на податоци дека карневалот постои барем 2200 години. Денес карневалот е интересно и необично преплетување на пагански со христијански обичаи. Традиционално, учесниците се обидуваат да избегнат воведување на современи карневалски елементи, но сепак во последните години во организација на Општината и Министерството за култура, се воведува ред во овој инаку хаотичен вонвременски настан.

Uploaded: Feb 8, 2018

Views: 80

Likes: 38

Downloads: 1

Tags: #Vevcani, #Carnival, #GA, #, #vevcani, #vevcanskikarneval, #fontana

Like
Share
Download
published 3 months ago
Coki_nan
Follow


2 Comments
biba14

biba14

posted 2 months ago

Lepo

soncee.1

soncee.1

posted 3 months ago

beautiful